Prisløype kjøtt og egg første halvår 2025
Konsernstyret i Nortura fastsatte 17. oktober 2024, planlagt gjennomsnittlig engrospris for storfe, gris, lam og egg for 1. halvår 2025. Det er satt opp følgende prisløyper for å ta ut de vedtatte prisene:
Prisløype storfe:
Mandag 30. desember (uke 1): Engrospris opp 0,30 kr/kg
Mandag 3. mars (uke 10): Engrospris ned 1,00 kr/kg
Mandag 31. mars (uke 14): Engrospris opp 1,00 kr/kg
Prisløype gris:
Mandag 30. desember (uke 1): Engrospris opp 0,80 kr/kg
Mandag 13. januar (uke 3): Engrospris opp 0,80 kr/kg
Prisløype lam:
Mandag 30. desember (uke 1): Engrospris opp 3,50 kr/kg
Mandag 24. mars (uke 13): Engrospris opp 4,00 kr/kg
Mandag 26. mai (uke 22): Engrospris opp 4,00 kr/kg
Prisløype egg:
Ingen endring i engrospris.
Prisløype sau:
Ingen endring i engrospris.
Prisløype purke:
Mandag 30. desember (uke 1): Engrospris opp 0,50 kr/kg
Om prisløyper første halvår 2025
Det er nå fastsatt prisløyper for gris, storfe, lam, sau og egg for 1. halvår 2025. Sammen med omsetningsavgift og tilskudd danner prisløypene grunnlag for variasjon i avregningspris gjennom halvåret. Hensikten med disse variasjonene er å gjøre det attraktivt for bonden å levere slaktene når det er størst behov i markedet. For egg holdes prisen stabil da variasjon ikke forventes å påvirke tilførslene.
Storfe
Prisløypa er lagt opp med tanke på å få jevne tilførsler av ferske slakt gjennom halvåret. Det er mye storfe fra reguleringslager som skal ut i markedet i denne perioden, og industrien trenger tilgang på ferske slakt for å kunne benytte det fryste. Videre benyttes både engrosprisløypa og omsetningsavgift for å unngå opphopning av slakt etter telledato.
Gris
For å sikre nok tilgang av fersk gris inn mot jul, deles prisoppgang ved nyttår ut på tre påfølgende uker.
Lam
Det er lite slakting av lam i første halvår, men prisløypa skal bidra til at det blir ferske lam i markedet til påske. Normalt er det en opphopning av slakting etter telledato, men pga. ekstra sein påske blir det for tidlig. Derfor er det lagt inn en prisoppgang i uke 13 for å stimulere til å holde lammene litt lenger. Det er også en prisoppgang i slutten av mai uke 22 for å gi en stimulans til å levere dielam i en periode der det ikke er andre ferske lam tilgjengelig.