God balanse på kjøtt og egg

Det prognoseres et marked i bra balanse for gris, storfe, lam og egg i 2026. Det ventes fortsatt overskudd av sau.

Prognose 2025 per september 2025
                             
    Norske tilførsler Import-   Engrossalg Balanse Reg.lager      
    tonn   Endring kvoter   tonn   Endring 2025 1.1.25 *  
   Storfe/kalv 82 000   -4 % 8 250   97 800   +1 % -7 600 5 000      
   Lam 17 100   +1 % 900   18 000   +1 % 0 0      
   Sau 4 600   +4 %     4 400   +14 % 100 800      
   Gris 130 100   +1 % 1 600   134 800   +3 % -3 200 1 600      
   Egg    64 700   +2 %     67 600   0 % -2 900 -      
                             

*) Reguleringslager ved starten på året inngår ikke i balansen for 2025

 

Prognose 2026 per september 2025

                           
    Norske tilførsler Import- Engrossalg Balanse Prognose reg.lager    
    tonn   Endring kvoter tonn   Endring 2026 1.1.2026 *    
   Storfe/kalv 85 400   +4 % 9 000 1) 98 400   +1 % -4 000 0    
   Lam 17 100   0 % 1 050 2) 18 200   +1 % -100 0    
   Sau 4 500   0 %     4 600   +5 % -100 950    
   Gris 130 200   0 % 1 600 3) 134 700   0 % -2 900 0    
   Egg    68 900   +7 %     68 300   +1 % 600 -    
                           

*) Prognose reguleringslager ved starten på året inngår ikke i balansen for 2026

  1. SACU-import på 4 256 tonn storfekjøtt m/ben. WTO-kvote på 1 084 tonn, EU-kvote på 2 500 tonn og GSP-kvote på 665 tonn biffer og fileter (omregnet til storfekjøtt m/ben). 
  2. WTO-kvote på 206 tonn, 600 tonn fra Island og 250 tonn av SACU-kvoten
  3. Spekk på 550 tonn. EU-kvote (900 tonn) og kvote fra Storbritannia (150 tonn). 

 

Storfe

Det ventes økende tilførsler av storfe i høst, men likevel tomme reguleringslagre ved inngangen til 2026. Høyere mordyrtall som følge av flere melkekyr gir flere fødte kalver og mer kjøtt fra melkebøndene i 2026.

Forventet lavere melkebehov prognoseres å gi flere melkekyr til slakt i 2026. Det forventes også flere okser og noe økte slaktevekter på okse. Det er usikkerhet i fordelingen av melkekuslakt gjennom 2026. Dette avhenger av hvordan melkeprodusentene tilpasser seg nye kvoter. Det prognoseres noe import i tillegg til kvotene for å dekke markedet i 1. halvår 2026.

Etter en nedgang i 2025, ventes det en økning i tilførslene på 4 prosent i 2026, og en økning i behovet for helt slakt på 1 prosent.

 

Småfe

Det ventes ikke noe lam på reguleringslager ved inngangen til 2026, mens det for sau fortsatt ventes et betydelig kvantum på lager.  

Det er beregnet om lag uendret antall lam på beite i år, og tilførslene i høst prognoseres å bli omtrent som i fjor. Endret avregningspris med høyere trekk i de laveste vektgruppene av lam forventes å bidra til noe høyere gjennomsnittsvekter i 2025. Salget ventes å øke med 1 prosent.

Markedet for lam prognoseres å være i bra balanse også i 2026. Det kunne nok vært solgt mer kvalitetslam. Situasjonen er mer krevende for sau. Det er ønskelig med økt produksjon av lam pr sau og økte lammevekter for å holde en god markedsbalanse framover.

Det ventes om lag uendrede tilførsler og en økning i salget av lam på ytterligere 1 prosent i 2026.

 

Gris

Markedet for gris prognoseres å være i bra balanse. Det har vært bra salg av produkter med svin hittil i år. Markedet er supplert med noe import til nedsatt toll. Det ventes en økning i salget av svinekjøtt på 2,5 prosent i 2025. Økte slaktegrisvekter gir en forventet økning i tilførslene på 1 prosent.  

Det er nedgang i purketallet, men effektiviteten øker. Antall slakta griser ventes å gå ytterligere ned i 2026, men det prognoseres om lag uendret kvantum på grunn av tyngre gris. Det prognoseres en stabilisering i behovet for svineslakt. 

 

Egg

Markedsdekningen av norske egg har vært god i sommer, og importbehovet har avtatt. Hønene legger egg en lengre periode enn normalt for å øke produksjonen. Det ventes en økning i eggproduksjonen i løpet av høsten 2025. Dette skyldes nyetableringer. Importbehovet vil avta ytterligere og en gradvis større andel av behovet vil bli dekket av norske egg.

For 2025 prognoseres det en økning i tilførslene på om lag 2 prosent til eggpakkeriene, og en ytterligere økning på 7 prosent i 2026.

Det forventes at markedet i 2026 etter hvert vil bli godt dekket av norske egg, og at det ikke vil være behov for nye eggprodusenter.

 

 

 

For ytterligere opplysninger om prognosene: klikk på lenkene under 

Presentasjon av siste prognose med de viktigste forutsetningene. Siste slide viser fordelingen av markedsbalansen på tertial.    
» Prognose 2025 og 2026  - åpnes i nytt vindu

Her er hele prognosedokumentet:
» Markedsprognose kjøtt og egg pr. september 2025  - åpnes i nytt vindu

 

 


Norsk egg- og kjøttråvare presenterer oppdaterte prognoser hver andre måned. Det betyr at en sannsynligvis klarer å fange opp større og mindre skift i utviklingen på et tidlig tidspunkt, og derfor kan være raskt ute med styringssignaler og tiltak.